Makarska: Na skalní útesy k nádherným výhledům

blank

V minulém textu jsme popisovali, že letní dovolenou v Dalmácii není nezbytně nutné strávit pouze na pláži u vody, případně v přilehlé občerstvovně poblíž promenády, ale je možné vyrazit například za krásami přírody do vnitrozemí k úchvatným jezerům.

Chcete-li zůstat v blízkosti moře, a přesto volné dny strávit aktivněji než pouhým poleháváním, není nic lepšího, než vyrazit podél pobřeží a podívat se na vody Jadranu alespoň mírně z nadhledu. Vyrazit můžete třeba z letoviska Makarska na útesy, které z obou stran uzavírají sevřený prostor místního přístavu. V severnější části začnete výlet u majáku svatého Petra, odkud vystoupáte do lesíka ke kostelíku zasvěceného stejnojmennému apoštolovi. Od něj i z dalších míst několik desítek metrů nad vodou se vám otevřou krásné výhledy na plochu Jadranu i ostrovy Brač a Hvar. Ostatně svatý Petr v podobě sochy na konci útesu bdí nad bezpečností plavby spolu s majákem na protější straně vstupu do uzavřené zátoky makarského přístavu.
Jižně od přístavu a centra města pokračuje výlet od františkánského kláštera blahoslavené Panny Marie podél pláží do lesa nad útesy k lokalitě, kde byly vybudovány vysílače. Cyklostezka směrem na sousední letovisko Tučepi vede vrcholnou partií skalního útvaru dále od moře. Blíže vodní hladině prochází skalním útesem příjemná cestička pro pěší, z níž jsou krásné výhledy na Jadran, protější ostrovy i albánské hory v dálce. Ze stezky je následně na konci poloostrova vystupujícího blíže do moře potřeba vystoupat ve skalách několik desítek metrů nahoru k vrcholu Gradac.
Zde je jednak odpočinkové místo, jednak kostelík, ale opět především krásné výhledy na panoramata jadranské krajiny. Ocitnete se na nejvyšším místě putování a moře budete mít hluboko pod sebou. U Gradacu je možné se napojit na cyklostezku a pokračovat po ní do obce Tučepi, nebo se vrátit zpět do Makarske. Pod vrcholem Gradacu se nachází oblíbená nudistická pláž, k níž vede z Makarske stezka přímo podél moře pod skalními útesy.
Celá trasa je mírně delší než sedm kilometrů. Je s výjimkou stoupání několik desítek metrů na vrcholy skalních vyvýšenin nenáročná, stezky jsou ve skvělém stavu.

Foto: Marek Síbrt

blank blank

blank blank

blank blank

blank blank

blank blank

Scroll to Top