K úchvatným jezerům Dalmácie

blank

Čtyřtisícové dalmatské městečko Imotski v Chorvatsku v blízkosti hranic s Bosnou a Hercegovinou, a především jeho okolí je skvělým tipem na výlet pro ty, kteří nechtějí každý den dovolené strávit pouze na pláži u moře.
V blízkosti města, které je odděleno od Jaderského moře mohutným masivem krasové pohoří Biokovo, se nachází několik jezer. Ty jsou v řadě ohledů unikátní. Na samém okraji městečka můžeme navštívit Modré jezero, jehož název logicky vychází ze zbarvení vody na dně hlubokého a podlouhlého kráteru. Hloubka vody v jezeře údajně dosahuje sta metrů. Je k němu vybudován přístup prostřednictvím serpentinového turistického chodníčku. Cedule nad kráterem uvádějí, že koupání je zapovězeno, tento zákaz ale návštěvníky příliš dodržován není. Pravda je, že k samotné hladině sestoupá pouze malý zlomek návštěvníků, kdy se většina spokojí pouze s úchvatnými výhledy z vyhlídkových míst nad kráterem na blankytně modrou hladinu. A to je rozhodně škoda, protože atmosféra na dně kráteru je velmi působivá. Vyzařuje z ní tajemný klid. Nad Modrým jezerem byla vybudována v 16.-17. století pevnost, která ho měla chránit před tureckým nebezpečím.

Zhruba kilometr západně od města najdeme další úchvatnou vodní plochu na dně hlubokého a strmého kráteru – Červené jezero. Výhled na něj je komplikovanější, než tomu je v případě Modrého jezera. Ale za trochu námahy jednoznačně stojí. Na kráterem je vybudováno parkoviště, od silnice je k němu možné také vystoupat lesní serpentinovou cestičkou. Pro to, aby se návštěvníkovi otevřel výhled na vodní hladinu, je nezbytné obejít zhruba polovinu jezera do místa, kde byla vybudována vyhlídka přímo nad kráterem. Jinak je vstup k jeho okraji omezen dřevěným zábradlím. Podle stop a cestiček za ním není toto pravidlo vždy dodržováno, nicméně vyžaduje pevné nervy a pro jedince s respektem z výšek je blízkost několikasetmetrové strmé rudě zbarvené skály pod nohami dostatečným důvodem, aby byl zákaz respektován.
Pohled do hlubin k vodní hladině omezené svislou rudou horninou může být pro někoho dechberoucí, pro jiného naopak děsivý a tísnivý. Pro slabší povahy, a ty, kteří mají strach z hloubek, je pohled do kráteru až fyzicky bolestivý, závratný a podlamující nohy.
V jezeře se údajně průměrně nachází 16 milionů kubíků vody, s hloubkou okolo 300 metrů patří mezi nejhlubší na světě. Propad podloží, díky němuž jezero vzniklo, nadále trvá především v době zemětřesení, které Chorvatsko v silné podobě postihlo například v roce 1942. Ověřená hloubka jezera dosáhla šest metrů pod hladinu moře. Jezero je zásobeno vodou z řeky u jeho samého dna.

Několik kilometrů na západ od Červeného jezera leží další zajímavé vodní plochy. V blízkosti hranice s Bosnou a Hercegovinou je to na řekách Řičina a Vrbica rozlehlé jezero. Jižněji mezi obcemi Postranje, Donji Proložac a Lokvičići narazíme na Prološko jezero, Galipovac, Knezovića jezero a Mamića jezero.

Foto: Marek Síbrt

blank blank

blank blank

blank blank

blank blank

blank blank

Scroll to Top