Sucho dopadá na turistický ruch na Sicílii

blank

Problémy s nedostatkem vody nutí některé sicilské hotely odmítat turisty, vedení regionu požádalo o pomoc Řím. Na situaci upozorňuje například TN.cz.

Sicílie opět trpí náporem turistů. Některé hotely navíc nemohou zaručit dostatek vody ve sprše nebo na toaletě. Turisté se údajně informaci v několika případech dozvěděli až na místě. Populární italský ostrov navíc bojuje s obrovským suchem. To tvrdě dopadá také na turismus. Ve službách a obchodu je přitom zaměstnáno zhruba 70 procent obyvatel pětimilionového regionu. V desítkách obcích je voda na příděl.

Vedení Sicílie už požádalo o pomoc Řím. Zřejmě neexistuje konkrétní plán, jak ostrovu pomoci. Sicilané jsou v každém případě na obdobné problémy zvyklí už z minulosti. Velký počet obyvatel má například na střechách cisterny na sběr dešťové vody. Během extrémního sucha a nedostatku srážek nepomáhají ani ony. Kvůli suchu například klesla hladina v jezeře Rosamarina nedaleko Palerma.

Extrémní sucho i ve Španělsku

Kromě Katalánska, které sužuje největší sucho za posledních 100 let, vyhlásila před několika měsíci opatření vedoucí k regulaci spotřeby vody také jihošpanělská Andalusie při pobřeží Středozemního moře a Atlantského oceánu. Úřady v lednu stanovily strop pro spotřebu vody v půlmilionové Malaze či na části turisticky oblíbeného pobřeží Costa del Sol.

V Malaze byl loňský úhrn srážek nejnižší za posledních více než 60 let. Extrémní situace, řekl šéf andaluského regionu Juan Manuel Moreno. Spotřeba vody měla klesnout na 160 litrů vody na obyvatele. Průmysl musel spotřebu snížit o 20 procent. K řadě opatření přistoupili také v Katalánsku.

Foto: cestovinky.cz

Scroll to Top