Staré náměstí v Sokolově stíní javorová alej

blank

Chceme se připravit na to, že by města měla být ještě více zelená, nabízet více stínu a ochlazení, zní ze Sokolova. Stromy ale podle města ohrožují řidiči zásobovacích firem. 

Revitalizace Starého náměstí, kterou realizovala městská společnost Sotes, spočívala ve výsadbě 17 stromů javoru babyka. Sokolov také ke každému z nich pořídil kořenový bal, který usměrňuje růst kořenů tak, aby nepoškodily okolní infrastrukturu. Každý ze stromů má své osvětlení. Staré náměstí ve více než dvacetitisícovém městě v Karlovarském kraji by tak mělo být příjemnější v horkých letních měsících, kromě javorové aleje také díky novým mlhovištím. Sokolov chce v budoucnu instalovat ještě jedno, které by bylo nadzemní.

Město nicméně zkritizovalo zásobovací firmy, které svými vozy nové stromy ohrožují. Podle Sokolova jejich řidiči parkují mezi nově vysazenými stromy, což může vážně poškodit nejen mladé dřeviny, ale také okolní dlažbu.

„Nedávno vysazené stromy na Starém náměstí mají za úkol zkrášlit veřejný prostor a zlepšit mikroklima v této části města. Bohužel, řidiči zásobovacích vozů parkujících mezi těmito stromy vystavují mladé dřeviny riziku vážného poškození. Jejich kořenový systém potřebuje čas na stabilizaci, a pokud je neustále narušován těžkými vozidly, může to vést k nevratným škodám,“ uvedlo město. V této souvislosti apeluje na všechny řidiče zásobovacích vozidel, aby byli ohleduplní k veřejným prostorům a respektovali nově vysazené stromy a neparkovali mezi nimi.

Staré náměstí leží v historickém centru Sokolova, v nejzápadnějším okraji města. Bylo postupně přejmenováváno dle toho, jak se měnil politický systém.

Foto: Karlovarky

Scroll to Top