Vodní elektrárna Vrané mění druhý rychlouzávěr

blank

Léto se stejně jako v roce 2023 na vodní elektrárně Vrané nad Vltavou nese ve znamení zásadní modernizace. Elektrárna mění rychlouzávěr, který spolehlivě sloužil od roku 1936. Nejstarší energetický zdroj Vltavské kaskády a poslední elektrárna před Prahou vyrábí ročně více než 60 milionů kWh elektřiny a zajišťuje pravidelný průtok řeky směrem na Prahu.

Skupina ČEZ elektrárnu systematicky modernizuje. Díky opravám plní zvýšené nároky na rychlou a spolehlivou dodávku bezemisní energie také v éře moderní energetiky. „Elektrárna Vrané je důležitým článkem Vltavské kaskády, protože přispívá k vyrovnání hladiny a průtoku pod velkými elektrárnami Slapy a Štěchovice a současně slouží jako dolní nádrž přečerpávací elektrárny Štěchovice II. Pro energetickou síť je ještě důležitější, že za necelé dvě minuty od vydání pokynu začne dodávat elektřinu domácnostem a průmyslovým podnikům ve středních Čechách. Pravidelné údržby a modernizace jako ta aktuální jsou proto nezbytnou podmínkou jejího spolehlivého fungování,“ říká ředitel Vodních elektráren ČEZ Róbert Heczko.

Podle vedoucího provozu vodní elektrárny Vrané Michala Kudrnáče každou z turbín proteče za plného provozu každou vteřinu 90 kubíků vody. „Abychom mohli v případě potřeby takovou masu vody rychle a účinně zastavit, potřebujeme spustit rychlouzávěry. I když práce našich předků byla svou kvalitou naprosto obdivuhodná, ty původní už by brzy přestaly splňovat nároky na bezpečnost. Kromě výměny druhého z rychlouzávěrů modernizujeme také jeho hydraulický ovládací systém a pojezdové kolejnice. Do plného provozu půjde soustrojí TG1 opět v říjnu,“ doplňuje Kudrnáč.

Elektrárna Vrané s celkovým výkonem 13,88 MW vyrábí bezemisní elektrickou energii a vyrovnává spolu s nádrží ve Štěchovicích špičkový odtok z elektrárny Slapy. Její nádrž o objemu 11 milionů kubíků vody slouží současně jako dolní nádrž pro přečerpávací vodní elektrárnu Štěchovice II.

Scroll to Top