Voda v Seině už vyhovuje

blank

Voda v Seině, na které proběhne řada olympijských klání, byla na konci června několik dní po sobě dostatečně čistá na koupání. Na základě pravidelných bakteriologických analýz to oznámila pařížská radnice.

Řeka je několik týdnů před zahájením Letních olympijských her 2024 rezonujícím tématem nejen ve Francii. Seina má být totiž místem zahajovacího ceremoniálu i dějištěm některých sportovních klání, včetně triatlonu nebo plavání na deset kilometrů. Seinu dlouhodobě trápilo silné znečištění a hrozilo, že olympijské závody se přesunou jinam. Metropole naposled uvedla, že dobré výsledky souvisejí s několika slunnými a teplými dny.

Například nevládní organizace Surfrider Foundation začátkem dubna varovala, že kvalita vody v řece je odstrašující. Tvrzení podložila záznamy o šesti měsících měření. Ze 14 odběrů mezi zářím 2023 a letošním březnem bylo 13 vzorků závadných, některé navíc výrazně překračovaly povolené limity stanovené pro koupání.

Paříž se stane teprve druhým v historii, kde se hry budou konat potřetí. Připojí se tak k Londýnu. První Letní olympijské hry se v Paříži konaly v roce 1900 a naposledy v roce 1924. Do hlavního města Francie se letní olympijské hry vrátí přesně po sto letech. V zemi se také konaly Zimní olympijské hry v roce 1924 v Chamonix, které byly první zimní olympiádou, v roce 1968 v Grenoble a v roce 1992 v Albertville.

Většina olympijských akcí se bude konat v Paříži a její metropolitní oblasti, včetně sousedních měst Saint-Denis, Le Bourget, Nanterre, Versailles a Vaires-sur-Marne. Lille bude hostit soutěže v házené, zatímco soutěže v jachtingu se budou konat v Marseille. Surfařské soutěže se očekávají ve vesnici Teahupo’o v zámořském území Francouzské Polynésie. Fotbal bude hostit šest měst, kterými jsou kromě Paříže Marseille, Lyon, Saint-Étienne, Bordeaux, Nantes a Nice.

Scroll to Top