Poplatky za studny se sníží, říká Bartoš

blank

Poplatky za vybudování studní a domácích čistíren odpadních vod, které citelně zvedl nový stavební zákon, se opět sníží, říká ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Nový zákon, který je platný sotva několik dní, zvýšil platby u těchto staveb z 300 na 10 tisíc korun. Nápor žadatelů před dramatickým zdražením zahltil stavební úředníky. „Je to věc, která procházela Sněmovnou, a nikdo si toho asi v danou chvíli nevšiml, protože hlasy pro stavební zákon dala i opozice – SPD a ANO. My zjednáváme nápravu. Jakmile bude nějaký nosič, což může být další balíček zákonů o obnovitelných zdrojích, ale také nějaký jiný, který sahá do stavebního zákona – protože nechceme dělat přílepky – tak se to dá udělat. Může to být i nějaká rychlá novela,“ cituje například Impuls Bartoše.

Poplatky se sníží, ale o kolik?

K poklesu poplatku by mohlo dojít ještě letos. Není ale jasné, o kolik se sníží. Plné ruce práce mají například na Vysočině, kterou Bartoš navštívil. „Stavební úřad je zavalen stovkami žádostí, které tím, že byly doručeny před letošním prvním červencem, budeme vyřizovat ještě podle starého stavebního zákona – klasicky jako doposud. Je to neskutečný nápor jak na podatelnu magistrátu, tak na pracovníky stavebního úřadu. Jsou to stohy a stohy dokumentací a žádostí, většinou neúplných, ve kterých chybějí doklady,“ říká vedoucí jihlavského stavebního úřadu Michal Jarco.

Obrovský nápor a chybějící osvěta

Bartoš uznává, že nápor na úředníky je teď obrovský. Úředníky prý také podle Jarca nikdo neseznámil s novým systémem. „Také časová kapacita a počet školení pro práci s novým systémem byl absolutně nedostatečný. Dokonce nám nebyl ani předveden praktický postup, přestože na on-line školeních to řada sledujících několikrát požadovala. Skutečně nikdo neví, do čeho jdeme a co nás v nejbližší době čeká,“ pokračuje Jarco. Úředníci navíc podle něj musí nastudovat řadu nových předpisů.

Scroll to Top