Dočasný zákaz koupání u Podolska na Orlíku

blank

Krajská hygienická stanice na základě vyhodnocení vzorků vody vyhlásila do odvolání dočasný zákaz koupání u veřejného tábořiště Podolsko na Orlíku.

„U veřejného tábořiště Podolsko na Orlíku je voda nebezpečná ke koupání. Dle aktuálního rozboru neodpovídá hygienickým požadavkům. Byly zde významně překročeny limitní hodnoty III. stupně ukazatele sinice, chlorofyl-a a vodní květ. Hrozí akutní poškození zdraví. 4. července byl vyhlášen dočasný zákaz používání povrchové vody ke koupání, který platí do odvolání,“ informuje ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Jedničku naopak obdržel Orlík u Radavy a rybník Hejtman u Chlumu u Třeboně. Zhoršenou kvalitu vody má nedaleký Staňkovský rybník. U některých jedinců by se tady mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se proto doporučuje osprchovat čistou vodou. Na Lipně je sice kvalita vody dobrá, ale dle platné metodiky je hodnocení některých oblastí ovlivněno vyhodnocením mikrobiologických ukazatelů sezon minulých. Trojku dostala voda u Černé v Pošumaví a voda u pláže v Horní Plané. V obou případech se zde dá koupat, byť s rizikem komplikací u citlivějších plavců.

Scroll to Top