Krušné hory jsou blízko vzniku CHKO

blank

„Dohodu považujeme za zásadní, podařilo se nám společně najít řešení, které garantuje obcím jejich rozvoj a zároveň dává prostor pro ochranu přírody. Se všemi více než šedesáti obcemi se snažíme záměr od začátku aktivně komunikovat a nad rámec zákona proběhla již stovka jednání, abychom našli kompromis,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík.

Ministerstvu životního prostředí a Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR se podařilo dosáhnout klíčové dohody s částí měst a obcí v centrální oblasti Krušných hor o budoucím vymezení hranic CHKO. Hladíka těší, že obce v centrální části Krušných hor, které měly dříve výhrady, nyní s vyhlášením CHKO souhlasí. Dohodu stvrdili zástupci šesti obcí. Mezi nimi je Jáchymov, Loučná pod Klínovcem, Pernink, Kryštofovy hamry, Abertamy a Kovářská. Hlásí se také další obce, které by chtěly být součástí oblasti, například Petrovice.

Krušné Hory jsou podle Hladíka mimořádným fenoménem, velikostí, historií, a hlavně výjimečnou přírodou. Nachází se zde také rozsáhlé mokřady. „Díky úspěšným jednáním jsme dosáhli dohody, která je přijatelná pro obě strany. Dohodli jsme se, že intravilán a některá rozvojová území města Jáchymov nebudou součástí CHKO. Zůstává tak nadále otevřen prostor pro rozvoj města a zároveň budeme chránit přírodní krásy,“ říká například místostarostka Jáchymova Lada Baranek.

Krušné hory jsou dlouhodobě vytipovány jako území, jehož příroda a krajina by si vyhlášení chráněnou krajinnou oblastí zasloužily. „Po letech nejistoty jsou jasně stanovená pravidla, což vítáme. Ochrana přírody vedle existujících skiareálů je ve světě běžnou a fungující praxí a nám vždy taková spolupráce dávala smysl. Ostatně i k nám chtějí lidé jezdit především za hezkou přírodou,“ těší Petra Zemana, majitele Skiareálu Klínovec, největšího lyžařského centra v Krušných horách.

Scroll to Top