Muzeum pražského vodárenství v červenci uzavřeno

blank

Muzeum pražského vodárenství bude v červenci z technických důvodů uzavřeno, informuje o tom web Nadačního fondu Veolia. Prodej vstupenek na srpnové prohlídky byl zahájen 27. června. Návštěvníky čekají menší změny.

„Od 1. srpna nahrazujeme vyhlídkovou věž komentovanou procházkou kolem komplexu Úpravny vody Podolí, která navazuje na exkurzi v Muzeu pražského vodárenství. Během procházky budou návštěvníci seznámeni s architektonickým vývojem komplexu a obeznámeni s jeho stavebním vývojem. Procházka bude ukončena na jižní straně komplexu v parku Antonína Engela,“ uvedl NF Veolia.

Expozice Muzea pražského vodárenství se nachází v objektu úpravny vody v Podolí v Praze 4. Zřizovatelem jsou PVK. Muzeum bylo v těchto prostorách otevřeno v roce 1997. Historie vodárenských sbírek se datuje už od roku 1952.

Interiér muzea je od provozních prostor vodárny oddělen skleněnou stěnou, a tak se návštěvníkům naskytne krásný výhled do filtrační haly nazývané pro svou působivost „Engelova katedrála“. Celá expozice zachovává chronologické členění historického vývoje pražského vodárenství od prvních soukromých vodovodů z 12. století, přes vltavské vodárny renesančního období, vodárenské snahy konce 19. století, až po současné zásobování Prahy pitnou vodou.

Je zde také vystaven originál čerpacího stroje klatovské vodárny z roku 1830, vodovodní potrubí z antického období, část hradního vodovodu z doby Rudolfa II. a řada dalších exponátů. Trojrozměrné předměty doplňuje řada kopií unikátního a dosud nevystavovaného archivního materiálu a množství historických fotografií. Cenné jsou sbírky různých druhů vodovodního potrubí, uzavíracích elementů a dalších historických přístrojů a nástrojů. Samostatně je prezentována unikátní sbírka vodoměrů.

Scroll to Top