Dvůr Králové opravil čistírnu, pomůže kvalitě Labe

blank

Modernizace čistírny trvala od října 2022, zahrnovala strojní i technologickou část. Původní čtyři linky čistírny stavbaři zredukovali na dvě. Čistírna dostala novou technologii čerpání a hrubého předčištění odpadních vod a nové dispečerské pracoviště. Vodohospodáři díky ní ušetří 40 procent nákladů na energie. Rekonstrukce přinese kvalitnější vodu v Labi.

Kapacita čistírny byla značně předimenzovaná. Kdysi byla postavena také pro čištění průmyslových odpadních vod z továren později zkrachovalé textilky Tiba. Kapacita by tak zvládla vyčistit odpadní vody až od 90 000 obyvatel, po modernizaci je to 16 000.

Na projekt za 65 milionů korun získaly městské vodárny evropskou dotaci přes 18 milionů korun, zbytek uhradily z vlastních prostředků. Druhá etapa za 15 milionů korun bude zahrnovat zateplení objektu, výměnu oken a zkvalitnění zázemí pro zaměstnance. Město zde chce také postavit fotovoltaickou elektrárnu.

O osudu čistírny nebylo dlouho jasno. V minulosti ji vlastnila společnost Evorado Import a dvorská radnice s ní vedla spory kvůli čištění městských splašků. Situace se vyřešila teprve před pěti lety, kdy jí město prostřednictvím společnosti MěVaK za 120 milionů korun od Evorada odkoupilo.

Kanalizační a vodovodní sítě vlastní město. MěVaK je provozuje a městu platí nájemné, letos 17 milionů korun. Nájemné a další vlastní zdroje Dvůr Králové vrací do obnovy sítí, ročně to je přes 30 milionů korun.

Zdroj: Hradecká Drbna

Scroll to Top