Koupání na jihu Moravy bez obav, horší situace na severu

blank

Voda ve sledovaných jihomoravských nádržích je vhodná ke koupání. Většina míst dostala jedničku, dvojku kvůli snížené průhlednosti rybník Suchý na Blanensku a nádrž Palava na okraji Blanska. Sousední Zlínský kraj hlásí zhoršenou kvalitu vody ve slepém rameni Moravy Pahrbek u Napajedel, nádrži Všemina a Luhačovické přehradě na Zlínsku, kde by se lidé měli po koupání osprchovat. Na dalších místech je voda čistá.

Vesměs dobrou vodu vykazují nádrže v Moravskoslezském kraji. Ostražitější by ale měli být lidé v nádržích Čerťák, Kacabaja, Údolí mladých a v rybníku Pod hradem Bohušov, kde přetrvává snížená průhlednost vod, nicméně bez zdravotních rizik. Horší je situace na Vrbickém jezeře v Bohumíně a v Těrlické přehradě na Karvinsku, kde dál hrozí onemocnění cerkáriovou dermatitidou. To se projevuje tvorbou skvrn, puchýřů nebo zarudnutím kůže doprovázeným intenzivním svěděním.

Foto: Nádrž Čerťák o výměře 3,5 hektaru na Kojetínském potoce nedaleko Nového Jičína. Slouží především k rekreaci, sportovnímu rybaření, zároveň je i stanovištěm významných a zvlášť chráněných druhů živočichů. Od roku 2017 prošla nádrž komplexní opravou. Koupání je opět možné od roku 2020. 

Scroll to Top