VaK Zlín pokračují v investicích

blank

Ještě loni společnost proinvestovala 120 milionů korun, letos to bude už více než 160 milionů. Dokončila například výměnu části vodovodu v Popově, který je součástí obce Štítná nad Vláří. Práce probíhaly v náročném svahovitém terénu na úseku dlouhém 178 metrů. Obdobnou akci vodaři nyní realizují ve Vysokém Poli.

Největší část investic, téměř 100 milionů, míří do zabezpečení dodávek pitné vody. VaK Zlín finanční prostředky na investice uvolní z vlastních zdrojů. Největší výnosovou složkou je pachtovné, které obdrží od společnosti Vodárna Zlín. Jestliže loni šlo o příjem 175,89 milionu bez DPH, v roce 2024 to bude 218 milionů bez DPH, díky kterým vodaři mohou realizovat další investice. VaK také usilují o dotace.

„Tam, kde to bude dávat smysl, chceme se samosprávami úzce spolupracovat. Jde nám o to, aby se naše záměry co do času a místa potkávaly s projekty, které plánují města a obce. Vzájemná koordinace činností pomůže v mnohých případech zkrátit dobu dopravních omezení, ochránit majetky nebo snížit náklady,“ řekl dříve vedoucí investičního a právního útvaru Oldřich Hlaváček. VaK Zlín zásobují pitnou vodou 170 000 obyvatel regionu a čistí odpadní vody od 150 000 obyvatel.

Scroll to Top