Veselá z Vodotech ke kvalitě vody ve studních

blank

Kvalita vody ve studních. Co všechno ji může ohrozit? Jak například postupovat, pokud si chci nechat vodu zkontrolovat? Poradí Pavla Veselá, vedoucí laboratoří Vodotech, která byla hostem Českého rozhlasu Ostrava.

VodoTech provozující vodárenské laboratoře v moravskoslezském regionu každoročně doporučuje sledovat kvalitu vody v zahradních bazénech. Kromě základních chemických ukazatelů, jako jsou hodnota pH nebo tvrdost vody, je vhodné nechat odborně posoudit především bakteriální znečištění, které by mohlo být příčinou nepříjemných kožních či zažívacích problémů. Majitelé zahradních bazénů by neměli tyto skutečnosti podceňovat. Můžou se vyhnout nepříjemným zdravotním komplikacím.

Společnost zároveň připravila přehledný manuál, jak správně vzorky z bazénu odebírat, jaké náčiní pro odběr používat, případně jak ho dopravit do laboratoře, aby nedošlo ke kontaminaci a předešlo se riziku znehodnocení následné analýzy. Vzorkovnice pro odběr vzorku vody poskytuje výhradně laboratoř. Nesprávně připravená vzorkovnice může vzorek kontaminovat a znehodnotit výsledky analýzy.

Před odběrem je nutné si umýt ruce. Vzorek se odebírá z hloubky přibližně 15 centimetrů pod hladinou a alespoň 30 centimetrů od okraje bazénu. Odebírá se těsně před transportem do laboratoře. Pokud nelze vzorek dopravit k odbornému posouzení bezprostředně po odběru, musí být skladován v temnu a chladu při teplotě 1-5 °C. Analýzy v laboratoři musí být započaty nejpozději do 24 hodin po odběru.

Více zde.

 

Scroll to Top