Další rozvoj infrastruktury na Vysočině

blank

Stále více malých obcí v regionu investuje díky dotacím do veřejných vodovodů. Například Vlachovice ve Žďárských vrších, kde žije zhruba 140 obyvatel, zatím vodovod nemají, ale chystají projekt kvůli obavám, že nebude dostatek vody ve studních. Další stavby připravují Kejžlice na Pelhřimovsku nebo Věž na Havlíčkobrodsku. Informuje o tom nasregion.cz.

Vlachovice leží v nadmořské výšce 754 metrů a jsou rekreační oblastí u Nového Města na Moravě. Veřejný vodovod zde zatím není a u domů jsou studny nebo vrty. Obec počítá, že se k vodovodu připojí řada domácností. Vedení na projekt požádalo o dotaci 11,8 milionu korun.

Obec Kejžlice zase chystá investici do veřejného vodovodu za 8,6 milionu korun. Kromě toho opraví vodovodní řad a postaví nový vodojem. Vodu zde sice mají, ale v minulých letech ji museli také dovážet. Věž na Havlíčkobrodsku se chce díky téměř devítimilionové investici napojit na skupinový vodovod, do něhož teče voda z vodárenské nádrže Švihov na Želivce. Obecní vodovod je totiž napojený jen na místní zdroje, které přestávají stačit.

Dotace na investice do vodohospodářské infrastruktury chtějí získat také Vojnův Městec na Ždársku a Rantířov u Jihlavy. V kraji je podle Českého statistického úřadu pitnou vodou z vodovodů zásobovaných 94,3 procenta obyvatel. Délka vodovodní sítě, 5933 kilometrů, je v mezikrajském srovnání šestá nejdelší.

Scroll to Top