Koupací sezona na jihu Čech v plném proudu

blank

Před několika dny oficiálně odstartovala koupací sezona. Jihočeský region se zatím může pochlubit pozitivními výsledky analýz vody. Například na Orlíku i Lipně je koupání výborné, ale některé oblasti vyžadují opatrnost kvůli mikrobiologickým ukazatelům. Pravidelné kontroly zůstávají klíčové pro bezpečnost veřejnosti.

„Aktuálně vykazuje velmi dobrou jakost voda na Orlíku, pomohl zřejmě vyšší průtok jihočeských řek po deštích. U Podolska je hodnocena stupněm 2, a voda je tu vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, kdy byla překročena hodnota ukazatele sinice a chlorofyl a, u autokempu Radava dostala voda jedničku,“ informovala ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Mezi pravidelně sledované lokality ke koupaní v Jihočeském kraji patří koupací oblasti na Orlíku – Podolsko a Radava, a tři na Lipně – pláže u Lipna nad Vltavou, Černé v Pošumaví a Horní Planá. Kvalita vody je ale sledována také v rekreačních rybnících Hejtman a Staňkovský rybník u Chlumu u Třeboně. Obezřetnější by měli být lidé právě u Staňkovského rybníku, který dostal trojku, což znamená zhoršenou kvalitu vody a mírně vyšší riziko zdravotních komplikací. Trojku dostala také pláž v Horní Plané a v Lipně nad Vltavou.

Scroll to Top