HUTIRA zprovoznila kontejnerovou úpravnu v Ghaně

blank

Tuzemská společnost HUTIRA před několika lety odstartovala projekt, který cílí na pomoc v rozvojových oblastech. Letos v únoru do ghanského města Kade odeslala kontejnerovou úpravnu vody. Inovativní technologie české firmy bude sloužit ke zlepšení dostupnosti pitné vody.

Do Afriky před několika týdny zamířili majitel Ivo Hutira a ředitel divize voda Petr Hajný. Na dodání úpravny do Ghany spolupracovala společnost Seda Africa Group. HUTIRA díky pomoci místní komunity připravila projekt, v němž je odebírána voda z řeky, následně je upravena technologií a zásobuje flexibilní akumulační vak, ze kterého ji bude odebírat místní obyvatelstvo.

blank

Zástupci firmy také uvedli, že se projekt potýkal s několika komplikacemi. Například pozemky u řeky Birim, určené pro umístění technologie, se nacházely v záplavové zóně. Bylo tak nutné technologii přesunout 400 metrů od řeky, vybudovat vyvýšený betonový základ na kontejner, u řeky pak vytvořit zvýšený jímací objekt a položit stovky metrů potrubí. Obtížné bylo i sehnat základní materiál jako šrouby, vruty nebo části potrubí. Česká delegace bojovala i s horkým ghanským klima. Teplota v oblasti se totiž přes den na slunci vyšplhala až na 50° C, v noci neklesla pod 30° C.

blank

„Okamžik, kdy z potrubí začala téct krásná čistá voda, si budu pamatovat do konce života. Byla to v ten moment obrovská úleva a radost v jednom. Když přiběhli místní kluci, kteří opodál v tom hrozném horku hráli celý den fotbal a začali na sebe průzračnou, studenou vodu bezprostředně pouštět, byla to čistá dětská radost z něčeho, co možná v této podobě ještě nikdy nezažili. Snad už jen pro tento okamžik stála všechna ta dřina za to,“ neskrýval radost Hajný. Firma nyní na dálku řídí místní tým a zdokonaluje ho v ovládání úpravny.

Scroll to Top