Čistírna ve Zlíně-Malenovicích o víkendu oslaví šedesátiny

blank

Čistírna odpadních vod ve Zlíně-Malenovicích (ČOV) letos slaví šedesátiny. O tom, jaké se používají postupy a co se děje s vyčištěnou vodou, se může veřejnost přesvědčit v sobotu 8. června při dni otevřených dveří.

„Voda nás provází každý den, je jednou z nutných podmínek pro život. Péče o ni je dnes na velmi vysoké úrovni, a týká se to také péče o tu již jednou použitou, třeba na praní, koupání, umývání nádobí nebo splachování. Dá se účinně vyčistit a znovu vrátit přírodě. Jak to děláme v našem největším zařízení tohoto druhu, vám rádi ukážeme,“ pozvala k návštěvě ředitelka společnosti Vodovody a kanalizace Zlín (VaK) Miriam Chmelová Holbová.

Čistírna byla uvedena do provozu v roce 1964 a původně byla navržena na kapacitu 65 000 ekvivalentních obyvatel. Dnes má kapacitu 207 000 obyvatel a vyčistí zhruba 8,5 milionu krychlových odpadních vod ročně. Je také vysoce energeticky soběstačná, téměř 80 procent spotřeby elektrické energie dokáže vyrobit sama z vlastních zdrojů spalováním bioplynu v kogeneračních jednotkách.

Den otevřených dveří bude spojen s programem Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice (DSZO), která si ve stejný den připomene 80 let od zavedení trolejbusové dopravy ve Zlíně. „Pro přepravu k vodárenskému areálu jsme zájemcům připravili zvláštní autobusovou linku. Bezplatná kyvadlová doprava mezi sídlem DSZO v ulici Podvesná XVII a Malenovicemi zahájí provoz po deváté hodině ráno,“ doplnil ředitel DSZO Josef Kocháň.

Scroll to Top