Dalších 85 milionů korun z Fondu Turów

blank

Liberecký kraj rozdělí na vodohospodářské projekty z Fondu Turów více než 85 milionů korun. „Největší část je určena na výstavbu vodovodu ve Václavicích, kraj přidá Severočeské vodárenské společnosti na úpravnu vody v Machníně a peníze jsou určené také na přípravu projektů, které mají zajistit pitnou vodu na Frýdlantsku,“ říká krajský radní pro životní prostředí Václav Židek. Informuje o tom například MF Dnes.

V současnosti je ve fondu přes 900 milionů korun. Více než 60 milionů dostane Hrádek nad Nisou na výstavbu vodovodu v osadě Václavice. „Cílem projektu je výstavba vodovodu včetně přípojek v délce 9243 metrů a tří požárních nádrží. Nově bude na vodovod napojeno zhruba 350 obyvatel,“ vysvětluje Židek. Celkem vyjde stavba na 146 milionů.

Liberecký kraj díky fondu rozděluje peníze, které získal od polské vlády a společnosti PGE jako kompenzaci za škody způsobené těžbou uhlí v Dole Turów u česko-polské hranice. Prostředky jsou určené na výstavbu vodohospodářské infrastruktury v příhraničních oblastech dotčených těžbou a také na monitoring dopadů těžby na české straně.

Důl zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE plánuje těžit uhlí až do roku 2045. Rozšíření těžby polská vláda v roce 2021 schválila bez ohledu na námitky české a německé strany. Česko se proto obrátilo na Soudní dvůr Evropské unie, i z obav ze ztráty zdrojů pitné vody, hlučnosti a prašnosti.

Kraj chce také na vybrané budovy v blízkosti dolu umístit speciální čidla, která mají sledovat případné narušení statiky domů vlivem těžby v dole. Měření by mělo být opět hrazeno Fondu Turów. Majitelé domů, kteří projevili zájem, především ve Václavicích, Heřmanicích, Oldřichově na Hranicích nebo v Hrádku nad Nisou, dostanou na domy takzvané tříosé sklonoměry.

Scroll to Top