Gabčíkovo ochránilo Bratislavu i Maďarsko

blank

Slovenští vodohospodáři zapojili na vodním díle Gabčíkovo do provozu všech osm turbín, zvýšili průtok a ochránili v těchto dnech před velkou vodou jak Bratislavu, tak část Maďarska. 

Hladina Dunaje v posledních dnech dosáhla v Bratislavě 752 centimetrů, normální je hladina 330, respektive 400 centimetrů. Pod bratislavským hradem Děvín vodohospodáři nainstalovali mobilní zábrany, aby nedošlo k vážnějším škodám. Voda Dunaje a Moravy se dostala až na nábřeží pod hradem. Podle ministra životního prostředí Tomáše Taraby (SNS) Slovensko na zapojení všech osmi turbín vydělá v dalších dnech na výrobě elektrické energie extra profit ve výši 12 milionů eur.

Gabčíkovo nedaleko Bratislavy je v provozu 32 let. Nákladní auta tehdy navozila do Dunaje tisíce betonových kvádrů. Přehrazením koryta se proud vody podařilo přesměrovat do nového kanálu a k turbínám elektrárny. Gabčíkovo, přezdívané slovenské moře, je také zdrojem národní hrdosti a je považované za slovenské rodinné stříbro. Osm vodních turbín pokryje až 10 procent spotřeby elektřiny země. Navíc chrání úrodnou oblast Žitného ostrova před záplavami a zlepšuje splavnost řeky pro velké lodě.

 

 

 

 

Scroll to Top