Slovácké vodárny proinvestují 119 milionů korun

blank

Slovácké vodárny a kanalizace v roce 2024 alokují na investice 119 milionů korun, z toho v oblasti vodovodů přes 56 milionů, v oblasti kanalizací 59,5 milionu a 3,2 milionu v ostatní investicích. Většina investic a oprav je směřována do obnovy infrastrukturního majetku a oblasti ochrany životního prostředí.

Společnost pro letošní rok plánuje větší počet menších akcí zaměřených převážně do obnovy vodovodů a kanalizací a v oblasti zvýšení energetické soběstačnosti. Mezi dlouhodobé akce patří řešení čištění odpadních vod z obcí, které ještě nejsou napojeny na některou z čistíren odpadních vod v regionu. Jedná se například o obce Sušice a Veletiny.

Mezi další významné projekty patří dořešení způsobu nakládání s kaly z čistíren nebo rozšíření technologie úpravny vody Kněžpole o filtraci aktivním uhlím. Vodárny také posilují zdroje pro výrobu pitné vody. V této souvislosti chytají napojení obce Boršice u Blatnice na skupinový vodovod. Klíčem k úspěšné realizaci těchto akcí je získání dotací. Drtivou investic a oprav vodárny směřují do obnovy infrastrukturního majetku a oblasti ochrany životního prostředí.

Vodárnám loni vzrostl zisk meziročně o 2,3 milionu korun na téměř 19,8 milionu, podnik také navýšil výnosy z předloňských zhruba 464,5 milionu korun na loňských 537,6 milionu. Společnost provozuje vodovody pro více než 50 měst a obcí v regionu a dodává pitnou vodu pro 114 000 obyvatel. Letos obyvatelé Slovácka platí za kubík vody 112 korun, v roce 2023 to bylo 104,83 koruny. Největšími akcionáři jsou Uherské Hradiště, Uherský Brod a Staré Město.

Scroll to Top