Padesátka plzeňských vodařů se zapojila do sportovní výzvy

blank

Květnová výzva Do práce na kole opět sklidila úspěch mezi zaměstnanci Vodárny Plzeň. Ti se do akce zapojili už šestkrát. Tentokrát společnost reprezentovalo 49 vodařů, kteří při dojíždění do práce upřednostnili aktivní pohyb.

Loni se výzvy zúčastnilo 25 621 účastníků a účastnic z více než 2 500 firem v 52 městech. Ti sestavují týmy o dvou až pěti lidech s kolegy nebo přáteli, nebo se přihlašují jako jednotlivci a během května se po městě nebo mezi městy pohybují udržitelně, bez emisí. Podle organizátorů velká část z nich u udržitelné dopravy zůstane také po skončení oficiální výzvy. Součástí Květnové výzvy je akce Do školy na kole.

Projekt podporuje ministr dopravy Martin Kupka. „Cyklodprava je nedílnou součástí nejen městské mikromobility a dle toho k tomu přistupujeme: dlouhodobě podporujeme budování smysluplné a bezpečné infrastruktury pro chodce cyklisty a další zranitelné účastníky provozu. Od roku 2000 jsme spolufinancovali na tisíc akcí místních samospráv v oblasti financování výstavby nebo oprav cyklistických stezek nebo zřizování jízdních pruhů pro cyklisty ve výši přesahující šest miliard korun. Státní fond dopravní infrastruktury k tomu ostatně nedávno vypsal další výzvy,“ říká Kupka.

K oboustrannému respektu na silnicích vyzývá nejen během května projekt Dám respekt organizovaný BESIP. „Apelujeme na to, abychom se vcítili do kůže ostatních účastníků provozu a vnímali dopravní situaci jejich očima. Motorista by měl například v obci dostatečně snížit rychlost a pozorně sledovat pohyb cyklistů v křižovatkách. Cyklisté na druhé straně mají mít kolo vybaveno odrazkami nebo reflexními prvky a za zhoršené viditelnosti vždy svítit vzadu i vpředu,“ doplňuje vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Scroll to Top