Slováckým vodárnám a kanalizacím vzrostl zisk

blank

Vodárnám vzrostl zisk meziročně o 2,3 milionu korun na téměř 19,8 milionu, podnik také navýšil výnosy z předloňských zhruba 464,5 milionu korun na loňských 537,6 milionu. Na základě informací ve výroční zprávě firmy o tom informuje ČTK.

Slovácké vodárny loni zaznamenaly meziročně mírně nižší spotřebu pitné vody z vodovodu. Společnost dodala zákazníkům 4,763 milionu metrů krychlových vody, o 197.000 metrů krychlových méně než předloni. Firma také odkanalizovala 5,398 milionu metrů krychlových odpadní vody, předloni to bylo 5,512 milionu.

Na investice vodárny loni alokovaly zhruba 70 milionů, což je meziročně o 24 milionů více. K nejvýznamnějším akcím patřily opravy kanalizace v Brněnské ulici ve Starém Městě, rekonstrukce výtlačného řadu v Kněžpoli a modernizace vodovodního řadu v Nivnické ulici v Uherském Brodě. Letos chce firma investovat 119 milionů a očekává zisk minimálně ve výši 15 milionů.

Hospodaření vodáren ovlivnil válečný konflikt na Ukrajině, který podle předsedy představenstva vodáren a starosty města Stanislava Blahy rozhoupal hlavně ceny elektrické energie a zemního plynu, což mělo za důsledek zvýšení cen všech komodit, stavebních prací, materiálů a služeb. Významnou skutečností bylo zastropování cen elektrické energie a zemního plynu ze strany státu, vysvětluje Blaha.

Firma provozuje vodovody pro více než 50 měst a obcí v regionu a dodává pitnou vodu pro 114.000 obyvatel. Letos obyvatelé Slovácka platí za kubík vody 112 korun, v roce 2023 to bylo 104,83 koruny. Největšími akcionáři jsou Uherské Hradiště, Uherský Brod a Staré Město.

Scroll to Top