Vodojemy na Žlutém kopci navštívilo 25 tisíc lidí

blank

Sotva dva měsíce od znovuotevření unikátního brněnského areálu Vodojemů Žlutý kopec stačily k tomu, aby je navštívilo 25 tisíc zájemců. V současnosti se provozovatel TIC BRNO připravuje na letní nápor turistů a připravuje řadu dalších akcí. Vodojemy prošly citlivou rekonstrukcí pod vedením architekta Davida Prudíka, která mimo jiné dva z nich zpřístupnila bezbariérově. Již od provizorního otevření prvního z nich v roce 2020 jsou jednou z nejpoptávanějších turistických památek Brna. Informuje o tom ibrno.cz.

„Březnový zahajovací víkend se speciálními audiovizuálními instalacemi byl velmi úspěšný, navštívilo jej 6 614 lidí, v běžném provozu od konce března pak do vodojemů zavítalo 18 061 návštěvníků. Od června prodlužujeme o den otevírací dobu a budeme mít otevřeno denně kromě pondělí. Zvyšujeme také počet prohlídek s průvodci hned na 8 denně. Dále mají návštěvníci možnost prohlédnout si vodojemy v klidu a nerušeně sami, s audioprůvodcem, kterého máme kromě češtiny i v angličtině, němčině a polštině. Projdete si s ním celý areál svým vlastním tempem a atmosféru vodojemů můžete čerpat, jak dlouhou chcete,” cituje portál ibrno.cz Janu Janulíkovou, ředitelku TIC BRNO. Jedním z cílů TIC je pravidelně otvírat prostory vodojemů kulturním site specific projektům.

Maximální využití potenciálu 

Od úterý 25. června se v betonovém vodojemu objeví nová verze audiovizuální instalace Critical Level od spolku SVITAVA – transmedia art lab. Na podzim jsou pak ohlášeny další dvě akce. „Chceme plně využít potenciál vodojemů, obohatit jejich návštěvu o umělecké zážitky a dát návštěvníkům důvod se sem vracet při různých příležitostech. Těším se, jak budeme poznávat s každým dalším uměleckým projektem možnosti těchto mimořádných prostor, které vedle obrovského potenciálu nesou také řadu zcela konkrétních technických omezení. Chceme vodojemy naplnit tóny, světlem, výtvarnými objekty, zkrátka uměleckými aktivitami, tak, abychom uchopili magii prostor, která je mimořádná v celosvětovém měřítku. Je to výzva nejen pro nás, ale také pro umělce samotné. Otvíráme si postupně cesty k umělcům, kteří by měli zájem na této naší dlouhodobé vizi spolupracovat. Každý takovýto projekt je jedinečný a vzniká v tvůrčí diskusi nás a uměleckých partnerů,” doplňuje Janulíková.

Historická role objektů

Vodojemy Žlutý kopec byly postaveny pro posílení vodovodní soustavy rozrůstajícího se Brna postupně v letech 1874, 1894 a 1917 a svému účelu sloužily do roku 1997. Veřejnosti byly poprvé ve zkušebním režimu otevřeny v roce 2020, kdy se staly Turistickou novinkou roku na portálu www.kudyznudy.cz. Až do března 2022 si návštěvníci mohli prohlédnout jen jednu z nádrží, i tak byly prohlídky zcela vyprodány. Na podzim 2022 se po předchozí modernizaci opět otevřel první vodojem a přidal se k němu druhý cihlový vodojem, zároveň započaly práce na zpřístupnění třetího betonového dvojkomorového vodojemu a na rekonstrukci bývalého domku strážného. Od prvního otevření v roce 2020 je přes různá provozní omezení vidělo už téměř 60 000 návštěvníků.

Scroll to Top