Vysočina podpoří 27 vodohospodářských projektů

blank

Kraj Vysočina letos věnuje obcím nebo svazkům na stavby vodovodů, kanalizací a čistíren odpadních vod 111 milionů korun, prostřednictvím kterých podpoří 27 akcí. Celkové náklady všech staveb budou 942 milionů korun.

Ačkoliv kraj původně slíbil rozdělit 81 milionů korun, částku nakonec zvýšil o 30 milionů. Projekty se většinou týkají malých obcí nebo místních částí, pro které jsou takové stavby velká finanční zátěž, říká radní kraje Pavel Hájek (STAN) krajským zastupitelům, kteří podporu schválili. V posledních třech letech se obce mohly vždy ucházet o 76 milionů ročně. Největší zájem byl o odvádění a čištění odpadní vody.

Kraj letos například přispěje na kanalizaci a čistírnu odpadní vody Dobroutovu na Jihlavsku. Obec s 280 obyvateli dostane 11 milionů korun, z nichž čtyři miliony budou určené na stavbu veřejného vodovodu. Mezi úspěšné žadatele o dotaci patří také Maleč na Havlíčkobrodsku, kde žije 600 lidí. Svazek obcí Vodovody a kanalizace sídlící v Třebíči dostane na investice do odvádění odpadní vody v sedmi obcích 39 milionů korun a dalších 13 milionů korun na vodovody ve čtyřech z těchto obcí.

Sloučení vodárenských soustav

Na Vysočině a v Jihomoravském kraji se připravuje sloučení vodárenských soustav, propojené by měly být nádrže, ale také vodovody některých obcí a měst. Počítá se s propojením soustav v povodí Dyje. V roce 2021 oba kraje podepsaly memorandum. „Jedná se hlavně o to, aby do budoucna bylo možné zásobovat pitnou vodou jedno místo nebo jednu lokalitu z více zdrojů,“ vysvětlila mluvčí Vodárenské akciové společnosti Iva Librová. Cílem je dostatek pitné vody na jižní Moravě a Vysočině. Projekt se dotkne až desetiny obyvatel České republiky.

Kraj Vysočina zásobuje pitnou vodou také část Středočeského kraje a Prahu. Pro tyto aglomerace je využívána pitná voda z nádrže Švihov na Želivce. Tento zdroj, mimochodem největší v České republice i střední Evropě, pokrývá spotřebu pitné vody 1,3 milionu obyvatel. Voda pro ně je upravována v nejmodernějším provozu dokončeném v roce 2021.

Scroll to Top