Skiareál Klínovec chystá projekt pro umělé zasněžování

blank

Krušnohorský Skiareál Klínovec chce na potoku Bílá voda u obce Loučná postavit tři velké retenční nádrže, díky kterým by si zajistil dostatek vody pro umělé zasněžování. Zároveň by však kvůli stavbě zmizel kus lesa. Informuje o tom idnes.cz.

Skiareál reaguje na nedostatek přírodního sněhu v horách. Záměr musí posoudit úřady, protože nádrže mají být postaveny v místech, kde roste les. Jeho část musí být odlesněna. „Počet chladných dní vhodných k zasněžování se snižuje, a proto je pro udržení horského turismu a všech navazujících služeb nezbytné navýšit kapacitu systému pro výrobu technického sněhu. Retenční nádrže umožní v dobách dostatku vody, typicky po deštích, ji zadržet v krajině a využít ve vhodné chvíli k výrobě sněhu,“ říká idnes.cz mluvčí areálu Hana Hoffmanová.

Nádrže s celkovou rozlohou 3,3 hektaru mají pojmout až 242 tisíc metrů krychlových vody. Stávající retenční nádrže pojmou asi 70 tisíc metrů krychlových vody. „Voda se tedy jen ‚půjčuje‘ a poté vrací zpět. Zadržování vody v krajině má navíc plno pozitivních dopadů na přírodu i její mikroklima,“ vysvětluje Hoffmanová. Investor musí postavit i přečerpávací stanici s chladicí věží a trafostanicí. Celková investice na rozsáhlý projekt, který má být dokončen do roku 2027, se odhaduje až na 100 milionů korun. Podle mluvčí je nutná pro udržení horského turismu včetně všech přínosů pro okolní města i pro další generace.

Skiareál hlídá sníh technologií SNOWsat

Už druhou zimní sezónu Skiareál Klínovec využíval technologii SNOWsat, která šetří vodu, elektřinu i peníze. Chytré krabičky s technologií jsou instalované v rolbách a díky satelitním údajům a GPS on-line snímají výšku sněhové vrstvy. Rolbaři mají díky tomu rychlý přehled, kde na svahu leží dostatek sněhu a kde je ho potřeba přihrnout. Cílem jsou co nejkvalitnější podmínky pro lyžaře. Manažer skiareálu Martin Koky uvedl, že data pomáhají také při tvoření strategie zasněžování. Skiareál díky nim zvýšil efektivitu práce a snížil hospodaření s vodou a elektřinou o desítky procent. Investice do technologie pro dvě rolby byla kolem 2,5 milionu.

Skiareál je největší lyžařský areál v Krušných horách. Jeho nejvyšší bod se nachází na samém vrcholu Klínovce ve výšce 1 244 metrů nad mořskou hladinou. Lyžařům nabízí dvě černé sjezdovky, čtyři červené, pět modrých a několik spojovacích sjezdovek. Všechny jsou udržované a upravované, na většině je vybudován systém umělého zasněžování.

Scroll to Top