Vodohospodáři zpřístupnili jirkovskou nádrž na Chomutovsku

blank

V pátek 29. března Povodí Ohře na několik měsíců zpřístupnilo vodní dílo Jirkov na Chomutovsku. Veřejnost se může projít po koruně hráze a vydat se cestou kolem nádrže směrem k obcím Květnov a Orasín. Podnik vodárenskou nádrž uzavře 31. října.

„Vodní dílo Jirkov mohou pěší, cyklisté i maminky s kočárky navštívit každý den od půl sedmé ráno do osmi hodin večer. Auto je možné zaparkovat na točně před branou, případně na krajnici po pravé straně vozovky ve směru k bráně. Zpravidla přístupovou bránu otevíráme 1. dubna, ale s ohledem na velikonoční svátky, během nichž už můžete vyrazit do přírody, otevřeme letos dříve,“ informovala před několika dny mluvčí Povodí Ohře Dana Zikešová.

Nádrž leží v Telšském údolí na řece Bílině v Krušných horách. Je součástí vodohospodářské soustavy v oblasti severočeské hnědouhelné pánve. Do přehrady přitéká ze severozápadu potok Malá voda. Nádrž byla postavena v letech 1960–1965. Dalšími účely jsou energetické využití odtoku vodní elektrárnou Jirkov, snížení povodňových průtoků v Bílině a částečná ochrana území pod hrází před povodněmi. Správcem vodního díla je Povodí Ohře.

Scroll to Top