Vodní elektrárnu Střekov si prohlédlo 700 návštěvníků

blank

Světový den vody oslavila Skupina ČEZ také ve vodní elektrárně Střekov na řece Labi, na exkurze dorazilo 702 návštěvníků.  Zájemci se nejprve seznámili s historií elektrárny, jak prostřednictvím průvodců, tak i fotografií rozvěšených ve vstupní chodbě velína, odkud lze podle potřeby celou elektrárnu ovládat. Následně si prohlédli strojovnu s průřezovým pohledem do jednotlivých poschodí každého ze tří soustrojí. Stroj na čištění jemných česlic či rozvodna, z níž je po transformaci vyváděn výkon do distribuční sítě, pak byly součástí venkovní komentované prohlídky.

blank

ČEZ provozuje na Labi sedm vodních elektráren. Střekov je se třemi vertikálními Kaplanovými turbínami s celkovým instalovaným výkonem 19,5 MW největší a zároveň na území ČR i poslední v řadě. Ročně dodá do sítě tolik elektřiny, kolik by stačilo k pokrytí spotřeby domácností většího města, například Litoměřic nebo Litvínova. Další fungování elektrárny si ale vyžádá významné investice do zvýšení spolehlivosti a účinnosti všech tří soustrojí. Výkon elektrárny by se měl zvýšit až o deset procent. K výrobě elektřiny navíc střekovská elektrárna bude potřebovat až o miliony kubíků vody méně. Elektrárna zahájila provoz v roce 1936 a její instalovaný výkon činí 19,5 MW.

Skupina ČEZ za posledních patnáct let investovala do vodních elektráren 4,5 miliardy. Modernizací prošly Lipno, Slapy, Kamýk, Lipno, nebo Vrané nad Vltavou, ale také malé elektrárny na brněnské přehradě, v Hradci Králové, Lese Království či Pardubicích. Celkový výkon rekonstruovaných soustrojí činí asi 1 530 MW, tj. asi tři čtvrtiny výkonu jaderných elektráren Dukovany nebo Temelín. Vodní elektrárny umí při nestálých hydrologických poměrech posledních let vyrobit stejné množství energie z menšího objemu vody.

blank

„Měnící se evropská a česká energetika bude klást ještě vyšší nároky na spolehlivé elektrárny schopné najet na plný výkon za několik desítek vteřin. A právě do této kategorie patří vodní zdroje. Proto jsme v uplynulých patnácti letech investovali přes 4,5 miliardy korun do modernizace více než dvaceti vodních elektráren všech typů. To nám umožnilo navýšit výrobu bezemisní elektřiny z vody o desítky milionů kWh ročně a pokrýt spotřebu dalších tisícovek domácností. Pro následující roky připravujeme modernizace dalších elektráren všech typů, v nejbližší době to budou třeba Orlík, Dalešice, Střekov, Štěchovice nebo Dlouhé stráně,“ vysvětluje člen představenstva a ředitel divize obnovitelná a klasická energetika Jan Kalina.

 

Scroll to Top