Povodí Ohře opraví dolní jez v Kadani

blank

V průběhu března se vodohospodáři z Povodí Ohře pustí do komplexní modernizace dolního jezu na řece Ohři včetně vybudování rybího přechodu. Stavební práce za 76 milionů, které jsou rozdělené do dvou etap, by měly skončit v lednu 2026.

Povodí Ohře v tiskové zprávě informuje, že stavba řeší rekonstrukci stávající konstrukce jezu, kterou podnik v celém rozsahu zcela vybourá a postaví novou. Vodohospodáři také zanechají původní tvar a novým provedením jezu vyhoví estetickým nárokům pro zachování charakteru místa.

V rámci stavby dojde k výstavbě nového rybího přechodu o délce 56 metrů, ve dně širokého 3 metry, který zajistí migraci ryb a mihulovců. Zprůchodníme tak příčnou překážku, kterou jez nyní tvoří, vysvětluje Povodí Ohře. Rybí obsádka odpovídá lokalizaci řešeného profilu mezi vodní nádrží Kadaň a Nechranice.

Podnik dále upozorňuje, že příjezd na staveniště je možný pouze korytem řeky Ohře, přičemž ke sjezdu do řeky budou vozidla stavby využívat část cyklostezky podél pravého břehu. Na cyklostezce vznikne dopravní omezení pro cyklisty a pěší, na které budou v dostatečném předstihu upozorněni dopravním značením. Žádáme cyklisty a chodce, aby při pohybu na cyklostezce dbali zvýšené opatrnosti po dobu stavby, uzavírá Povodí Ohře.

 

Scroll to Top