Modernizace ČOV ve Dvoře Králové nad Labem jde do finále

blank

Rekonstrukce čistírny odpadních vod ve Dvoře Králové pomalu míří ke konci, v současnosti je hotová první technologie linky biologického čištění, a to včetně systému čerpání odpadních vod a jejího hrubého čistění. V poslední fázi se opraví ještě druhá linka. Čistírna ve městě funguje od začátku devadesátých let.  

„Čistírna nárazově neplnila limity stanovené pro obsah fosforu a dusíku ve vypouštěných vodách,“ uvádí jednatel společnosti Městské vodovody a kanalizace Petr Mrázek. Hotová je také soustava hrubého předčištění a jedna ze dvou biologických linek. Nová soustava z vody vytáhne kusy látky nebo vlhčené ubrousky. Z vody navíc dokáže vypreparovat písek a další nečistoty. Čistírna už dnes plní přísně nastavené limity a ušetří asi 40 procent nákladů. Za opravu město zaplatí zhruba 70 milionů.

„V rámci financování tohoto projektu jsou již úspěšně čerpány prostředky Evropské unie, a to díky získání dotace z Operačního programu Životního prostředí ve výši 18,9 milionu korun,“ říká Mrázek. Ve Dvoře Králové zároveň zdraží voda. Dochází totiž ke změně sazby DPH, která stoupne z deseti na 12 procent. Podle Mrázka bude muset zastupitelstvo přijmout jasný postoj k nastavení cen.

Scroll to Top