Horní Němčí: Instalace FVE na vodárenský objekt se vyplatila

blank

Horní Němčí na Uherskohradišťsku v roce 2020 investovalo do fotovoltaické elektrárny v areálu čistírny odpadních vod. Projekt se podle vedení obce vyplatil. Ještě během září začne fotovoltaika fungovat na dalších třech objektech. Uvedl to portál komunalniekologie.cz.

„Důvodem pro realizaci fotovoltaické elektrárny bylo snížení provozních nákladů. Bohužel v době realizace nebylo možné bez licence instalovat víc kWp,“ říká starosta obce s více než 800 obyvateli Lumír Kreisl. Celkový instalovaný výkon činí 8,4 kWp, fotovoltaických panelů je 30 kusů. Jsou umístěny na střeše administrativní budovy čistírny, která je zaizolovaná a je vytápěna elektřinou.

Projekt byl spolufinancován Evropskou unií – Fondem soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí. Dotace činila přes 172 000 korun (60 % ze způsobilých výdajů). Díky fotovoltaice obec cílí na snížení spotřeby energie na vytápění a snížení emisí CO2, snížení provozních nákladů i zlepšení vnitřního prostředí budovy.

Náklady dávno uhrazeny, nyní obec pouze šetří

„K dnešnímu dni bylo vyrobeno na naší fotovoltaické elektrárně 25,39 MWh. Výroba energie byla zahájena koncem října 2020. Když si vezmete průměrnou cenu elektřiny, máme již náklady s dotací dávno uhrazeny a nyní jen šetříme,“ upozorňuje Kreisl.

Nyní jsou před připojením do sítě připraveny další objekty. „Jedná se o fotovoltaickou elektrárnu v areálu sběrného dvora, kde je celkový instalovaný výkon 12,5 kWp, fotovoltaickou elektrárnu na budově mateřské školy s celkovým instalovaným výkonem 9,45 kWp a na budově základní školy s celkovým instalovaným výkonem 19,8 kWp. Celkem jde tedy o výkon 41,75 kWp,“ přibližuje Kreisl. Spuštění se chystá 20. září 2023.

Foto: Horní Němčí/ČOV

Scroll to Top