V samotném srdci Helské kosy

blank

Jastarnia leží na severu Polska v polovině cesty mezi vstupní branou na Helskou kosu – městem Wladyslawowo – a samotným Helem. Čtyřtisícové městečko zůstává někdy poněkud stranou zájmu v porovnání s Helem na konci poloostrova, ale má rozhodně také co návštěvníkům nabídnout.
První zmínka pochází již ze čtrnáctého století a historie místa je stejně jako v případě sousedního Helu spojena s rybářstvím.
Důležitou roli hrála Jastarnia také při připravované ochraně Polska proti nacistickému nebezpečí. Začal být budován komplex opevnění, které bylo dokončeno pouze zčásti předtím, než nacistická agrese začala. Nyní jsou pevnosti až na výjimky přístupné veřejnosti, nicméně ze systému polské obrany byly vyňaty až na konci sedmdesátých let dvacátého století. Armáda je na poloostrově přítomna i nadále, historické objekty jsou často navštěvovaným místem pro fanouška vojenské historie.
Samotné městečko ukryté v hlubokých borovicových lesích omývané vodami Baltu působí v současnosti mimořádně malebně. Řekli bychom, že až lázeňským dojmem. Vyrostla zde řada turistických komplexů. Některé vydařenější, některé více zasahující do místního koloritu, což platí především pro ty v blízkosti moře. Kromě vojenských objektů můžete v městečku navštívit například také rybářské muzeum, které se nachází v blízkosti místního přístavu – dalšího ze zajímavých míst v městečku.
Směrem do Pucké zátoky bylo vybudováno osvětlené molo, z nějž se otevírá krásný výhled na vodní hladinu a trojměstí na druhé straně zátoky. Z vody se tyčí ruiny dvou věží, které zde vybudovali během války nacisté, kteří zde testovali lodní torpéda a další typy zbraní.
Do Jastarnie můžete z Helu nebo Wladyslawowa vyrazit klidně vlakem. Jízda je to s ohledem na okolním krajinu působivá. A neváhejte, Hel není jen místo pro letní dovolenou. Krásně je tady v každé roční době.

blank blank

blank blank

blank blank

Scroll to Top