Bohemia Sekt pomáhá udržet vodu v krajině

blank

Společnost Bohemia Sekt reaguje na klimatické změny a díky programu DoVinic chce podpořit efektivní péči o vinice a boj se suchem. Cílem projektu je uchovat moravské vinice tak, aby mohly produkovat hrozny i pro budoucí generace. Program zahrnuje širokou škálu udržitelných aktivit zaměřených na zavádění moderních vinohradnických postupů a řešení problémů spojených se suchem, které má zásadní vliv na vinohradnictví.

„Měnící se klima významně ovlivňuje vinohradnický rok. Čelíme novým výzvám a tradiční metody již nestačí. Věříme, že náš program DoVinic pomůže moravským vinohradům, aby nadále produkovaly kvalitní hrozny, které jsou základem unikátního charakteru moravského vína,“ uvádí ředitel společnosti Bohemia Sekt Ondřej Beránek.

Když je vody málo, rostlina trpí a úroda je nízká, v opačné situaci rostlina prosperuje a úroda je bohatá. „Celkové množství dešťových srážek na Moravě je každý rok podobné, přesto voda v hlubších sférách půdy ubývá. Místo mírného deště často přicházejí prudké lijáky a voda se nestačí vstřebat, odteče pryč a rostlina trpí suchem dál,“ vysvětluje ředitel vinohradnictví Bohemia Sektu Libor Výleta.

Klíčovou aktivitou projektu je ozeleněné meziřadí, které Bohemia Sekt na jaře spustila na 66 hektarech vinic v Pavlově a v Bzenci. Řešení využívá směsi jetelovin a plodin, které mají za úkol zadržovat vodu v krajině. „Chceme pečovat o půdu přirozenou a biologickou cestou. Mezi řádky révy vinné jsme vyseli směs jetele, ředkve a pohanky, které rychle prorůstají půdou, mají hluboké kořeny a jsou kvalitním hnojivem,“ říká Výleta.

Na projektu se podílí také Mendelova univerzita v Brně. „Větší množství rostlin v půdě ochlazuje vinici a snižuje výpar. Kořeny zlepšují pórovitost půdy a pomáhají vsakování vláhy do podzemních vod a je také způsobem, jak navrátit do vinic život,“ doplňuje profesor Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství.

 

 

Scroll to Top