Žáci se seznámili s prací inspektorů

blank

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) na začátku nového školního roku otevřela brány žákům základních škol. Děti tak mohly nahlédnout pod pokličku práce inspektorů, kteří si pro ně připravili pestrý program zaměřený na ochranu životního prostředí.

Ve čtvrtek 7. září 2023 proběhl program na ředitelství ČIŽP v Praze a den poté na Oblastním inspektorátu v Českých Budějovicích. Do přípravy stanovišť se zapojila všechna odborná oddělení inspekce. Děti se například dozvěděly zajímavosti z chemické bezpečnosti, jak třídit odpady, co patří a nepatří do kanalizace. Ze strany přednášejících inspektorů byl výklad spojen s kvízovou částí, aby exkurze pro děti byla zajímavější a mnoho dětí inspektory svými znalostmi ohromilo.

V Praze mohli malí návštěvníci také nahlédnout do činnosti laboratoře olfaktometrie a otestovat zde různé pachy a vůně. V Českých Budějovicích si pak mohli žáci prohlédnout vůz na měření emisí, který při kontrolách využívá oddělení ochrany ovzduší. Nechyběla ani praktická ukázka měření chemického složení osobních předmětů pomocí spektrometru nebo ukázka měření pH a kyslíku ve vodě. Zvídavým školákům bylo také umožněno si prohlédnout vybavení havarijního vozu ČIŽP.

Scroll to Top