Vrtulník Black Hawk cvičil u jezera Medard

blank

U jezera Medard na Sokolovsku cvičili v první polovině září piloti vrtulníku Sikorsky UH-60 Black Hawk spolupráci s hasiči Karlovarského kraje.

„Dnešní výcvik u jezera Medard na Sokolovsku byl zaměřený na spolupráci při leteckém hašení. Piloti stroje Sikorsky UH-60 Black Hawk popsali hasičům možnosti společného zásahu, ukázali několik možností plnění bambivaku s objemem 3000 litrů vody,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Součástí výcviku bylo i plnění nádrže na hašení elekromobilů s objemem 21 kubíků. Kontejner by mohl sloužit jako přečerpávací nádrž.

UH-60 Black Hawk je americký dvoumotorový, čtyřlistý, středně těžký víceúčelový vrtulník vyráběný společností Sikorsky Aircraft. Konstrukce vrtulníku vznikla pro konkurz Utility Tactical Transport Aircraft System (UTTAS) v roce 1972, který uspořádala americká armáda.

V armádě označili prototyp jako UH-60A a vybrali Black Hawk jako vítězný vrtulník programu v roce 1976. První prototyp vzlétl v říjnu 1974 a sériově se stroje začaly vyrábět v roce 1979. Je užívaný k vzdušným útokům, výsadkům a záchraně vojenských jednotek i civilních osob.

Zdroj: Deník

Scroll to Top