Chytré vodoměry na Berounsku a Hořovicku již šest let

blank

Vodovody a kanalizace Beroun přes šest let využívají v oblasti chytré vodoměry. Výhody jsou nepopiratelné. Stačí, když v ulici projede auto, které automaticky načte potřebná data. Budoucnost je podle vodařů ještě jednodušší – vodoměr data sám pošle na dispečink.

„V tuto chvíli máme v síti skoro 20 tisíc chytrých vodoměrů, tedy zhruba na 80 procentech přípojek. Postupně je zapojujeme do sítě. Údaje z nich pak máme k dispozici každý den, což nám umožňuje rychleji zjišťovat úniky vody v síti,“ vysvětluje ředitel VAK Beroun Jiří Paul. Data putují do speciální aplikace, která s nimi pracuje. Chytré vodoměry umí i hlídat zpětný tok, stav baterie nebo neoprávněnou manipulaci.

Unikátní zákaznický portál umožní číst data z vodoměru

Společnost chce ještě do konce tohoto roku spustit zákaznický portál, který umožní odběratelům číst data z jejich vodoměru. Zákazníci si navíc budou moci nastavit alarm, díky kterému dostanou upozornění na vyšší spotřebu nebo poruchu. „Bude trvat několik let, než všechny vodoměry dovybavíme a zapojíme do sítě. Do té doby budou moci zákazníci portál využívat alespoň ke správě údajů, nastavení záloh a komunikaci s námi,“ říká Paul. Tento způsob měření není rozhodně běžný a patří mezi nejmodernější v celosvětovém měřítku. Například ve Velké Británii je měřena zhruba polovina odběrů.

Administrativní budova pro Hořovicko v novém

Vodohospodáři z VAK Beroun také v současnosti uvedli do provozu zrekonstruovanou administrativní budovu s kontaktním místem pro zákazníky z Hořovicka. Stavba trvala více než rok a vyšla na dvanáct miliónů korun. V průběhu stavby byly zrekonstruovány všechny vnitřní prostory, opravena střecha a doplněno zateplení budovy. Vilém Žák, ředitel SOVAK ČR, vyzdvihl, že společnost systematicky investuje do provozního majetku a jeho obnovy a je dobrým příkladem pro ostatní vlastníky vodovodů a kanalizací.

Ilustrační foto

Scroll to Top