Vodní elektrárna Střekov přivítala návštěvníky

blank

Skupina ČEZ otevřela veřejnosti během druhého zářijového víkendu vodní elektrárnu Střekov. Akce proběhla u příležitosti Dnů evropského dědictví, přičemž na její prohlídku zavítalo 288 osob. Slyšet byla také slovenština, někteří návštěvníci dorazili z Německa. Nejvzdálenějším účastníkem jedné z exkurzí byl Andrew Walter ze severoamerického Connecticutu.

„Poznali jsme se před dvaceti lety během kurzu angličtiny. Já si snažil osvojit tento jazyk a on byl coby rodilý mluvčí naším lektorem. Protože jsme oba povoláním technici, i když každý v jiném oboru, měli jsme tak nějak k sobě blíž a dokázali spolu komunikovat. Jsme tudíž dlouholetí přátelé a vídáme se vždy, když přijede do Čech. A protože pracoval v energetice a já se v novinách dočetl o dnu otevřených dveřích vodní elektrárny Střekov, nebylo, co se týče jeho současné návštěvy, co řešit. Elektrárna byla jasná volba a samozřejmě poté bude následovat i hrad Střekov,“ říká Stanislav Kovář z Teplic, který Andrewa Waltera z USA doprovázel.

Atraktivní půlhodinová exkurze

Skupina ČEZ provozuje na řece Labi sedm vodních elektráren. Střekov je se třemi vertikálními Kaplanovými turbínami s celkovým instalovaným výkonem 19,5 MW největší a zároveň na území ČR poslední v řadě. Exkurze měly vždy stejný scénář. Nejdříve se zájemci seznámili s historií vodní elektrárny, a to jak prostřednictvím průvodců, tak fotografií rozvěšených ve vstupní chodbě velína. V něm se dozvěděli veškeré parametry elektrárny a seznámili se i s tím, jak se ovládá. Následně se podívali i do srdce provozu, tedy strojovny s průřezovým pohledem do jednotlivých poschodí každého ze tří soustrojí. Ve venkovním areálu si prohlédli například stroj na čištění jemných česlic nebo venkovní rozvodnu, z níž je po transformaci vyváděn výkon do distribuční sítě.

blank

Elektrárnu čeká rozsáhlá rekonstrukce všech tří soustrojí

„Jsme rádi, že po Světovém dnu vody a Dnu otevřených dveří u příležitosti dernisáže výstavy Energie & civilizace v centru Ústí nad Labem zavítali na prohlídku vodní elektrárny Střekov během Dnů evropského dědictví další stovky zájemců. Moc nás těší trvalý zájem veřejnosti o toto vodní dílo. Plně si ho zaslouží, je totiž jedno z nejstarších a společně s Masarykovo zdymadlem patří mezi stále funkční technické památky v republice. Proto se nebráníme tomu pořádat na Střekově u různých příležitostí dny otevřených dveří. Současné prohlídky přitom patří mezi jedny z posledních, kdy mají návštěvníci možnost ještě vidět původní technologie. Elektrárnu totiž čeká rozsáhlá rekonstrukce všech tří soustrojí. Po tu dobu bude pochopitelně pro veřejnost uzavřena,“ dodává ředitel vodních elektráren ČEZ Róbert Heczko.

blank

Scroll to Top