Cvičení k vyhledání utonulých v Dolní Vltavici

blank

Od pátku 19. do neděle 21. května probíhalo v Dolní Vltavici v Pošumaví na levém břehu Lipna speciální cvičení nazvané Výcvik vyhledání utonulých osob pomocí psů a vodní práce. Akci organizovala vodní záchranná služby ČČK a Svaz záchranných brigád kynologů.

Podle velitele záchranářů Milana Bukáčka je smyslem vycvičit záchranářské psy ve vyhledávání utonulých osob a také záchraně tonoucích, přinesení plovoucích předmětů a přitažení raftu a jiných malých plavidel.

„Společný celorepublikový trénink zaměřený především na práci s cadaverem. Vyhledání vzorku pachu v příbřežním pásu, kombinace s rušivými vlivy a pachy. Stěžejní bude vyhledání na vzorku pachu na volné hladině. Doprovodné cviky související s vodními pracemi – aportování z hladiny ať už vlastních, či cizích předmětů, aportování pádla ze břehu i ze člunu na člun, pomoc plavci v nesnázích, přitažení bezmocného surfaře či přitažení člunu. Vše s kombinací poslušnosti a ovladatelnosti na břehu, včetně vytrvalostního plavání na udržení fyzické kondice psa,“ vysvětlil Bukáček.

Scroll to Top