VAK Hradec Králové většinu zisku vloží do investic

blank

Vodovody a kanalizace Hradec Králové loni zvýšily zisk na 82,7 milionu korun z předloňských 60,1 milionu. Více než 70 milionů ze zisku chce firma proinvestovat, celkem by měly investice dosáhnout 428 milionů. O rozdělení zisku rozhodne červnová valná hromada.

Vodárny v roce 2022 zvýšily investice o 35 procent na 350 milionů korun z 260 milionů v roce 2021. Ke klíčovým projektům patřila výměna starého potrubí do hlavní vodojemu v Hradci Králové, rozšíření kapacity vodojemu v Bohuslavicích, rekonstrukce hradecké úpravny vody a rekonstrukce kanalizací v Hradci Králové.

Firma dále opraví část prameniště Litá do Hradce Králové nebo zvýší kapacitu vodojemu v Chlumci nad Cidlinou. „Od roku 2006 společnost investovala do svých vodohospodářských zařízení 3,65 miliardy korun. Současná hodnota majetku společnosti v reálných cenách činí 14,61 miliardy korun,“ uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva František Barák.

VAK Hradec Králové je majitelem vodárenských a kanalizačních sítí a zabývá se hlavně investicemi. Vlastní provoz má pronajatý společnost Královéhradecká provozní (KHP) ze skupiny francouzské Veolie. Nájemné od KHP, které loni činilo 284 milionů korun, je hlavním příjmem VAK. Celkové výnosy společnosti VAK loni činily 325 milionů korun. Královéhradecká provozní ze sítí VAK zásobuje pitnou vodou přes 170 000 lidí.

Scroll to Top