Bleskové záplavy v severní Itálii

blank

Vlivem vydatných dešťů v posledních dnech se z koryt vylilo nejméně 20 tamějších řek. Zhruba ve 250 případech došlo k sesuvu půdy, 120 z nich mělo závažné následky. Desítky tisíc obyvatel zůstaly bez elektřiny. Povodně si vyžádaly několik lidských životů. Kvůli záplavám byla zrušena Velká cena Emilia Romagna formule 1.

Naše myšlenky jsou s osmi, kteří zahynuli, i s těmi, kteří jsou zatím nezvěstní, uvedl Stefano Bonaccini, šéf provincie Emilia-Romagna, která byla velkou vodou zasažena nejvíce. Za 36 hodin spadlo podle agentury TASR v postižené oblasti v průměru 200 litrů srážek na metr čtvereční, někde až 500 litrů. Ministr pro civilní ochranu Nello Musimeci uvedl, že za normálních okolností spadne v těchto regionech tisíc litrů srážek na metr čtvereční za celý rok.

S bleskovými povodněmi bojuje také několik oblastí v Chorvatsku. Například v Sisaku voda prorazila hráz, která byla dříve poškozena zemětřesením. Ve městě Karlovac zase byla řeka Korana na rekordních 852 centimetrech. Záplavy udeřily i na Čechy vyhledávanou Zadarskou Župu.

Scroll to Top