Valná hromada JVS: loňský zisk a důraz na investice

blank

Valná hromada Jihočeského vodárenského svazu bilancovala rok 2022. JVS po několika letech ztrát loňský rok ukončil se ziskem 6,7 milionu. Přestože loňská produkce z Vodárenské soustavy jižní Čechy dosáhla 16,280 milionu kubíků vody a naznačuje postupné zastavení snižování objemu její výroby a dodávky, stále jde o hodnoty limitně blízké technologickým a provozním minimům vodárenské soustavy, uvedl za svaz Antonín Princ.

Loňský rok byl ovlivněn energetickou krizí, dopady války na Ukrajině a vysokou inflací. Svaz však rok 2022 zvládl, aniž by extrémně zatížil odběratele. „Museli jsme přijmout řadu úsporných i bezpečnostních opatření. Plně se projevila správnost naší dlouhodobé strategie při nákupu silové elektřiny za fixované předkrizové ceny. Zejména díky stabilizaci energetických vstupů nebylo nutné v roce 2022 přistoupit k razantním změnám ceny vody předané a mohli jsme dodržet zásadu udržení růstu cen pod spotřebitelskou inflaci,“ řekl Princ.

Odolnost vodárenské soustavy

Svaz po několika letech ztrát dokončil rok 2022 se ziskem 6,7 milionu. Mezi priority patří odolnost vodárenské soustavy. Svaz proto investuje do řadů, z nichž některé jsou v provozu uložené v zemi více než 50 let, a to včetně souvisejících technologií vodárenských objektů. Klíčová je podpora státu a Evropské unie. Svaz loni proinvestoval 125 milionů a 19 milionů alokoval na opravy. O kvalitě dodávané vody svědčí také to, že celoročně splňuje limit pro „kojeneckou“ vodu. Valná hromada pro další čtyřleté období rovněž zvolila všech 21 členů dozorčí rady, složené ze zástupců okresů, a také čtyři členy představenstva s pětiletým mandátem.

Scroll to Top