Podzemí Lipna opět pro veřejnost

blank

V průběhu sedmi víkendů během turistické sezony se budou moci lidé podívat 160 metrů pod hladinu Lipenské nádrže. Prohlídky jsou zdarma, nicméně je potřeba předchozí registrace. Prvních osm prohlídek s kapacitou 48 míst začíná 3. června. ČEZ také na prázdninové měsíce připravuje exkurze do Jaderné elektrárny Temelín.

„Během zimních prohlídek si elektrárnu prohlédlo 640 lidí. Zájem přitom byl mnohem větší. Proto v prohlídkách budeme pokračovat během letní sezóny. Návštěvníci budou chodit v doprovodu průvodkyň v malých, konkrétně šestičlenných skupinkách,“ uvedla vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková.

Dobrá fyzická kondice

Na každý den exkurze ČEZ připravil osm termínů s celkovou kapacitou 48 míst. Prohlídka trvá zhruba hodinu a půl a lidé se díky ní dostanou k turbínám a generátorům nebo k tříkilometrovému tunelu, kterým voda elektrárnu opouští poté, co vyrobila bezemisní elektřinu. ČEZ dále upozorňuje, že se mohou zúčastnit jen registrovaní návštěvníci starší 15 let. Měli by přitom být v dobré fyzické kondici a netrpět obavami z výšek a uzavřených prostor. Prohlídky Jaderné elektrárny Temelín budou probíhat každý prázdninový pátek až neděli, v tomto případě bude registrace spuštěna během června.

65 let od napuštění

Letos slaví takzvané jihočeské moře 65 let od napuštění. Vodní nádrž Lipno I tvoří největší vodní plochu v České republice, o velikosti 4 870 hektarů. Délka vzdutí je 42 kilometrů, největší šířka 5 kilometrů a délka břehů 150 kilometrů. Objem nádrže je více než 309 000 milionů kubíků. Maximální hloubka je u hráze 25 kilometrů, průměrná hloubka je 6,5 metru. Pro spojení obou břehů byl vybudován jeden nový most a tři přívozy.

Scroll to Top