Popularita dálkového odečtu spotřeby vody v Praze roste

blank

Pražské vodovody a kanalizace informovaly o tom, že stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad vodoměrem. Na konci roku 2022 měla takto společnost osazeno 14 864 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 18 procent. Před deseti lety to bylo jen 157 kusů, uvedly PVK. 

„Zákazník má možnost sledovat spotřebu vody v reálném čase a v případě nějakých nesrovnalostí může ihned reagovat,“ uvedl mluvčí Tomáš Mrázek, podle kterého jsou typickými uživateli bytová družstva či velkoodběratelé. Společnost také dálkový odečet nasazuje v místech, kde jsou nebezpečné šachty, v nichž hrozí neúnosné poškození zdraví zaměstnanců.

„Odečet stavu měřidla se bezdrátově přenáší do tzv. koncentrátoru, odkud veškerá data směřují přes internet přímo ke konečnému uživateli. Odečet se provádí on-line, data jsou ukládána na server a ihned prezentována na adrese www.veolia.unimonitor.eu nebo v mobilní aplikaci Veolia CEM. Zavedení tohoto systému pomáhá bytovým družstvům a sdružení vlastníků při hledání skrytých úniků a neoprávněných manipulací s bytovými vodoměry. V oblasti dálkových odečtů PVK spolupracují se společnostmi Pražská teplárenská a PRE měření,“ vysvětlil mluvčí PVK. Společnost provozuje vodovodní síť v délce 3 606 kilometrů a 891 kilometrů vodovodních přípojek.

 

Scroll to Top