Hladík ministrem životního prostředí

blank

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) uvedl 10. března 2023 do funkce ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). Krátce před tím ho jmenoval prezident Petr Pavel. Resort dočasně vedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Petr Fiala a Hladík hovořili o prioritách ministerstva, mezi které patří i ochrana podzemních a povrchových vodních zdrojů.

„Je pro mě důležité přistupovat k ochraně životního prostředí se zodpovědností za budoucnost. Země nám byla svěřena do péče, jinou nemáme a musíme ji v pořádku předat budoucím generacím. Ministerstvo životního prostředí je tu pro lidi, dokáže jim pomáhat a přinášet příležitosti. Procházíme energetickou transformací a lidé musí znát svoje investiční příležitosti, které jim dokáží ušetřit finanční prostředky,” řekl Hladík.

Fiala například zdůraznil důležitost ochrany podzemních a povrchových vodních zdrojů, aby se neopakovala katastrofa jako na řece Bečvě v roce 2020. „V reakci na tuto havárii loni ministerstvo připravilo a nyní dokončuje novelu vodního zákona, což bude znamenat komplexní legislativní přístup k řešení takových havárií s jasně nastavenými kompetencemi a pravidly pro jednotlivé orgány,“ řekl Fiala.

MŽP věnuje zadržení vody v české krajině a obnově přirozeného vodního režimu. „Miliardami z evropských i národních dotačních programů podporuje a dále podpoří tisíce projektů obnovy mokřadů, tůní, malých vodních nádrží a všeho co s tím souvisí. Je to ostatně součástí našeho programového prohlášení. Ochranu vody a jejích zdrojů považujeme za národní zájem, a proto v průběhu roku 2023 předložíme návrh na ústavní ochrany vody,“ dodal premiér.

 

Scroll to Top