Pivovar Svijany připravuje fotovoltaickou elektrárnu

blank

Pivovar chce letos do instalace solárních panelů investovat 12 milionů. V budoucnu by mohly pokrýt většinu vhodných střech v areálu. Už před deseti lety  při rekonstrukci čistírny odpadních vod vybudovali bioplynovou stanici, pivovar má také kogenerační jednotky. Uvedl to server Průmyslová automatizace.

„Spolu s výrobou bioplynu pro vlastní potřebu zapadá produkce elektrické energie pomocí solární panelů velmi vhodně do naší filozofie udržitelné výroby. Projekty jsou hotové, momentálně řešíme jednotlivá povolení. Provoz fotovoltaických zdrojů budeme průběžně vyhodnocovat z hlediska objemu dodávané elektřiny, sezonních a intradenních výkyvů. Výhledově plánujeme nahradit alternativními zdroji až 20 procent celkové spotřeby elektřiny v pivovaru,“ vysvětlil ředitel Roman Havlík.

Také výroba piva byla zasažena výrazným zdražením energií. „Ceny energií loni rostly několikanásobně a aktuálně je nakupujeme na trhu za spotové ceny. Dramaticky se zvyšovaly rovněž náklady na pohonné hmoty, suroviny a obaly. Všechny tyto vícenáklady se nám nepodařilo promítnout do cen pro zákazníky, částečně jsme je museli kompenzovat z vlastní marže,“ dodal Havlík.

Scroll to Top