Emoce kolem zdražení vody na Turnovsku

blank

Pro odběratele ve 22 obcích na Turnovsku, Semilsku, Jilemnicku a Jablonecku zdražila voda od počátku letošního roku oproti loňsku téměř o 17 procent. Za kubík zaplatí necelých 138 korun. Uvedl to portál nasepojizeri.cz.

Na zdražení měl podle vody ředitele Milana Hejduka největší vliv nárůst ceny elektřiny, podílel se na tom zhruba ze třetiny. Společnost očekává,  že letos vybere na vodném a stočném 253 milionů korun bez daně, z toho na obnovu nebo vybudování nových sítí by mělo jít zhruba 118 milionů korun. Jiný postoj ale zaujali představitelé města.

„Navýšení ceny vody oproti minulému období o téměř 17 % je pro řadu obyvatel Turnovska další nepříjemnou zprávou. Považujeme za důležité zdůraznit, že už v minulých obdobích zástupci Turnova apelovali na nepřiměřeně vysokou cenu vodného a stočného, která patřila k nejvyšším v ČR, přestože k tak vysokým cenám nebyly reálné důvody. Ani argumenty, kterými obhajují a vysvětlují současné navýšení ceny zástupci vedení VHS, nepůsobí právě přesvědčivě. Věříme, že při mírném snížení tempa investic do obnovy majetku by se cena mohla pohybovat na výrazně nižší úrovni,“ sdělili starosta města Turnov Tomáš Hocke, místostarosta Jan Lochman a turnovský radní Tomáš Špinka.

 

Scroll to Top