V jezeře Most ubývá voda, dopouštění brání závada

blank

Od začátku sezony klesla hladina vody v jezeře Most o 25 centimetrů. Na vině je sucho a teplo. Jezero se sice může dopustit přivaděčem z Ohře, ale ten je kvůli závadě odstavený. Tématu se věnoval irozhlas.cz. 

„Hladina klesla letos o 25 centimetrů. Je to způsobeno tím, že teď nemůžeme dopouštět tak, jak jsme byli zvyklí každý rok, protože máme poruchu na přivaděči. V současné době bychom měli začít opravovat potrubí – předpokládám, že v září, pokud vše dobře půjde, bychom začali jezero opět dopouštět,“ uvedl Miroslav Seidl ze státního podniku Palivový kombinát, který je vlastníkem vodní plochy.

Pokles vody působí problémy hlavně při ukotvení plovoucích mol. Podle Seidla je pokles v normě. „Jsme pořád v toleranci. Ta hladina může kolísat v rozmezí plus minus 50 centimetrů, takže ještě máme 25 centimetrů vůli. Samozřejmě bychom ale k tomu nechtěli dojít,“ řekl Seidl.

Palivový kombinát poblíž jezera vybudoval čistírnu odpadních vod a žádá krajský úřad, aby voda mohla být dopouštěna z tohoto zdroje. „V současné době máme na krajském úřadě žádost dopouštění vody z naší čistírny – z toho biotechnologického celku, kde už voda vcelku vyhovuje všem normám pro koupací vody,“ doplnil Seidl.

Vody však může ještě ubývat. Kombinát provádí každodenní měření.  „Hladinu měříme každý den, výpar a ztráty máme aktuální. S městem jsme v kontaktu, takže vždy, když hladina klesne o 10 centimetrů, tak ihned dáváme zprávu na magistrát města Mostu a informujeme je o tom, že musíme povolit lana, kterými jsou plovoucí zařízení na jezeře ukotvená. To potom provádí externí firma,“ popsala Dominika Müllnerová, která má měření na starosti.

 

Scroll to Top