Bečvu budou hlídat i perloočky

blank

Perloočky, jako mikroorganismy, které jsou součástí monitorovacího systému, budou hlídat kvalitu vody v Bečvě. Monitorovací stanice již stojí na břehu řeky, kvalitu vody bude sledovat neustále. Voda se bude podle České televize odčerpávat z pravého břehu, kde je proud silnější. Čerpadlem pod hladinou by tak mělo projít vše podstatné pro správný monitoring.

Podle pracovníka Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka v Ostravě Petra Březiny je totiž na pravém břehu řeky dostatek vody i v období sucha. Čerpání vody by nemělo nic ohrozit. V přístroji uvnitř buňky budou akvária s kolonií perlooček, které citlivě, a hlavně rychle reagují na látky, které ve vodě nemají co dělat. „V případě, že jsou perloočky ohroženy, tak se shlukují v nějakém rohu, dostávají se blíže k sobě,“ popsal Březina.

Když systém situaci vyhodnotí jako problematickou, automaticky se z barelů odebere voda, která stav způsobila a vodaři dostanou varovnou zprávu. Poblíž jsou také výpusti, například od valašskomeziříčské chemičky Deza nebo čistírny Energoaqua v Rožnově pod Radhoštěm. „Jsou nad touto stanicí, pokud by se něco stalo, stanice by měla okamžitě indikovat jakoukoliv anomálii,“ doplnil starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO).

Scroll to Top