Přerov: Voda zdraží v řádu korun

blank

Zvýšení vodného a stočného chystá od příštího roku společnost Vodovody a kanalizace Přerov. Letos také ve městě dokončili výstavbu největší sušárny kalů. Informoval o tom Deník.

„Jsme nuceni upravit cenu vodného a stočného o 4,50 koruny za kubík vody, což představuje zvýšení o 5,6 procenta. Společnost k tomu vede nárůst cen energií a dalších nákladů na provoz. Podobně mění ceny jiné vodárenské společnosti v okolí. I přes tento nárůst cen patříme k nejlevnějším dodavatelům vody a věřím, že to tak i zůstane,“ konstatoval Michal Zácha, předseda představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Přerov.

Nová sušárna kalů

Jak uvedl ředitel Vodovodů a kanalizací Přerov Miroslav Dundálek, s přípravou na stavbu sušárny kalů se začalo v roce 2016, kdy byla zapracována bilanční studie, která měla přinést odpověď na otázku, jak bude nakládáno s kaly. Jedná se o sušárnu s ročním výkonem 9 a půl tisíce tun odvodněného kalu.

„Zařízení bude zpracovávat odpadní kal také z čistíren v Hranicích, Lipníku nad Bečvou a Kojetína. V celé republice se nacházejí jen tři takové sušárny, naše je největší a jediná na Moravě. Moderní zařízení bude v provozu 24 hodin denně,“ konstatoval Zácha. Podle primátora Petra Měřínského je to další díl do skládačky ekologických aktivit, které město podporuje a realizuje.

Scroll to Top