Petiční výbor EP projednal petici Libereckého kraje

blank

Petice proti pokračování a rozšiřování těžby v dole Turów zůstane zatím otevřena a výbor se obrátí na Evropskou komisi, aby reagovala a celou situaci aktualizovala. Liberecký kraj o tom informoval na Twitteru.

Uzavřít mezivládní dohodu mezi Českou a Polskou republikou považuje Liberecký kraj za nejvýhodnější řešení problémů spojených s těžbou v hnědouhelném dolu Turów. Rada na říjnovém jednání doporučila zastupitelstvu vyzvala českého ministra životního prostředí a českého ministra zahraničních věcí k obnovení jednání, která prozatím bezvýsledně skončila v září letošního roku.

Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a dosáhnout hloubky 330 metrů. Obyvatelé na severu České republiky se obávají nejen ztráty podzemní vody, ale také zvýšení prašnosti, hluku a poklesu terénu.

K sídlu Soudního dvora EU se na konci října sjely stovky polských odborářů z organizace Solidarita (Solidarność) kvůli nedávnému rozhodnutí tribunálu ohledně uzavření dolu. Šéf odborové organizace Solidarita Piotr Duda řekl, že akci zorganizovali proto, aby vyslali signál eurokratům i polským politikům, že za svobodu, za polské hodnoty a pracovní místa „bude Solidarita válčit“.

Scroll to Top